Kako napisati motivacijsko pismo za rad u Njemačkoj

1535

Stigli ste u Njemačku, sami ili s obitelji, novac ste uložili u pronalazak smještaja i sada je vrijeme da zasučete rukave i bacite se na traženje posla. Njemački poslodavci, kao i mnogi drugi u Europskoj uniji, od vas traže da uz životopis – ažuriran s najnovijim informacijama – dostavite i motivacijsko pismo. Na motivacijsko pismo možete gledati kao na vašu jedinstvenu priliku da se obratite svojem budućem poslodavcu, opišete sebe i svoje kvalitete, na koje sve načine svojim radom možete doprinijeti tvrtki, te da ujedno ostavite dobar dojam. Upravo zbog svega toga, jasno je da motivacijsko pismo treba biti gramatički ispravno, napisano točno na njemačkom književno-frazeološkom jeziku, a uz sve to i dobro oblikovano.

Zaglavlje

Kao i svako pismo, motivacijsko pismo također počinje sa zaglavljem. U zaglavlju je potrebno da navedete svoje puno ime i prezime, trenutnu adresu, brojeve fiksnog telefona i/ili mobitela (preferirano), kao i poštanski kod. Uz sve ovo navedite i svoju važeću email adresu. Ukoliko ste akademski obrazovani i nosite neku titulu, ne ustručavajte se navesti je jer će vam upravo ona – odmah na početku – pomoći da se izdvojite od ostatka kandidata. Podaci se upisuju u gornji lijevi kut motivacijskog pisma. Ispod svojih informacija, s desne strane navedite naziv i adresu tvrtke/osobe kojoj se obraćate preko motivacijskog pisma.

Navedite datum i točno ga unesite

Vjerovali ili ne ovo je jedna od najčešćih grešaka koju možemo susresti u sferi poslovnog dopisivanja. Vaše motivacijsko pismo također treba nositi datum kada je napisano, a u njemačkom govornom području ga unijeti morate u jednom od ova dva oblika:

  • Naziv grada/mjesto, 3. September 2018 (primijetite da iza godine nema točke);
  • Naziv grada/mjesto, 3.09.2018 (iza godine opet nema točke).

Pozdravljanje i uvodnik

Kako pravila nalažu, motivacijsko pismo se započinje kulturnim pozdravom. On će dakako ovisiti znate li ime osobe kojoj se pismom obraćate ili ne. U potonjem slučaju možete koristiti pozdravnu frazu: „Sehr geehrte Damen und Herren“ (prijevod: Drage dame i gospodo). U slučaju da znate ime osobe kojoj je motivacijsko pismo namijenjeno, pismo započnite s pozdravom: „Sehr geehrte Frau Müller“ ili „Sehr geehrter Herr Müller“, u ovisnosti od spola osobe (prijevod: Draga gospođo/gospodine Müller). Ovdje smo naveli prezime Müller samo kao primjer jednog od najčešćih prezimena u Njemačkoj.

Vaš uvodni paragraf treba sadržavati informacije zašto se javljate na oglas za posao, te koje su vas to pojedinosti privukle da se baš njima javite na otvoreni oglas. Navedite svoje radne i osobne vrijednosti koje se podudaraju s onim što tvrtka traži od svojih radnika i slične pojedinosti. Možete koristiti sljedeće fraze:

  • Hiermit bewerbe ich mich für die Stelle… (prijevod: Ovim se putem prijavljujem za poziciju…)
  • Für die ausgeschriebene Stelle bin ich die/der Richtige, weil… (prijevod: Ja sam pravi odabir za otvoreno radno mjesto zbog…)
  • Mit großem Interesse habe ich Ihre Stellungsausschreibung gelesen. (prijevod: S velikim interesovanjem sam pročitao vaš oglas za posao.)

Navedite svoje prednosti

Nakon toga je vrijeme da navedete koje vas to prednosti odlikuju, koju školu imate završenu, završene tečajeve, dosadašnje radno iskustvo i tako dalje. Ukratko, ovo je mjesto da navedete sve ono što mislite da će vam dati prednost ispred ostalih kandidata koji se prijavljuju. Nije loše malo istražiti tvrtku prije no što im se obratite kako bi znali koji to vaši kvaliteti mogu doprinijeti njenom boljem/uspješnijem poslovanju. Ukoliko se vidi da ste upućeni u njihovo poslovanje ujedno kupite i dodatne bodove te si tako osiguravate prednost ispred drugih.

Završna riječ

Zadnji paragraf motivacijskog pisma je još jedna prilika da poslodavcu u par crta date do znanja zašto ste baš vi najbolji kandidat za posao. Možete iskoristiti rečenicu: Durch meine Berufserfahrungen habe ich Fähigkeiten erworben, die mich zum Arbeiten in Ihrer Firma kompetent machen (prijevod: Kroz moje radno iskustvo stekao sam vještine koje me čine kompetentnim za rad u vašoj tvrtki). Spomenite svoje osobine koje mogu biti od koristi tvrtki i poslovanju, naglasite da ste motivirani za posao, te ih zamolite da vas pozovu na razgovor. Pismo svakako treba završiti s prigodnim pozdravom, stoga budite slobodni koristiti: Mit freundlichen Grüßen… (prijevod: Iskreno Vaš…)

Mnogi poslodavci cijene dobro napisano i gramatički točno motivacijsko pismo i životopis, te na temelju istih odlučuju koje će kandidate pozvati na razgovor za posao. Stoga se svakako želite potruditi i osigurati si najbolje moguće šanse za pronalazak posla.