Kako Koristiti Društvene Mreže Za Pronalazak Posla u Inozemstvu

2005

Istraživanja su pokazala da je više od 60% korisnika interneta danas ujedno i aktivno na nekoj od društvenih mreža. No, ako na taj način želite naći posao, pripazite što lajkate, dijelite i tvitate da svojim objavama ne biste odbili poslodavce.

linkedin za posao

Koju društvenu mrežu odabrati?

Mreža koja danas u svakom slučaju prednjači u cijelom svijetu jest Facebook. Ako želite promovirati svoja znanja i vještine na Facebooku, kreirajte profesionalni profil na kojem ćete istaknuti svoje vrline i postignuća te eventualno pridobiti nekoliko obožavatelja koji će vas pratiti. Pokušajte ažurirati i održavati svoj profil, budite aktivni.

No, činjenica jest da se Facebook u nekom profesionalnom smislu ne smatra previše relevantim. U tu svrhu bolje je koristiti LinkedIn. Na toj mreži možete pratiti tvrtke koje vas zanimaju te tako potaknuti zanimanje poslodavaca za vas i bez slanja otvorenih molbi. Osim toga, poslodavci su na LinkedIn mreži isto tako aktivni pa vam se može dogoditi da se vama javi netko iz inozemstva i ponudi vam zaposlenje u svojoj državi sam od sebe, na temelju vaših referenci s profila. LinkedIn vam može biti od velike pomoći upravo u tom segmentu, u traženju poslova u inozemstvu. Jednostavno upišite u LinkedIn pretraživač ”jobs in” i ime zemlje koja vas zanima. Grupa EU Careers by EPSO primjerice može vam pomoći ako želite graditi svoju karijeru u nekoj od institucija Europske unije. U grupi možete pronaći brojne savjete, od toga kako se prijaviti i proći testiranja, do oglasa s otvorenim radnim mjestima, mjestima za stažiranje i slično.

Društveni mediji u svijetu

Uz Facebook i LinkedIn kao najpopularnije platforme koje se koriste u svijetu, tu su još i Twitter i Google+. No, ako tražite zaposlenje u inozemstvu, svakako provjerite što je popularno u zemlji u kojoj biste voljeli raditi. Da biste to mogli, pregledajte nacionalne statističke servise ili servise za ispitivanje tržišta kao što je Comscore. Osim toga, u određenim državama su popularne određene platforme specijalizirane za poslovno povezivanje pa tako u Njemačkoj možemo pronaći Xing, u Francuskoj je aktivan Viadeo, dok je u Poljskoj za poslovno povezivanje zaslužan GoldenLine. Nećete pogriješiti što god odabrali, samo budite pozitivni i aktivni.