Kako izgleda život u Irskoj?

2187

Ukoliko bi vam netko opisivao malu europsku zemlju s nekih 4 milijuna stanovnika, iznimnih prirodnih ljepota, bogatog kulturnog nasljeđa, teškom i burnom prošlosti, ne baš jednostavnim odnosima sa susjednim državama, zemlju gdje se snimaju scene za seriju “Igra prijestolja”, ali i za najnovije “Ratove zvijezda”, te koja je također privlačna turistička destinacija – sasvim sigurno bi prvo pomislili na Hrvatsku! Međutim, prevarili bi se, jer govorimo upravo o Irskoj.

Irska je sve ovo što smo naveli, pa čak i više od toga. Za Hrvate je sasvim sigurno postala jedna od zemalja u koju odlaze u potrazi za boljim i pristojnim životom. I to je svakako opravdano, jer Irska uistinu može ponuditi ugodan život onima koji žele raditi. Međutim, osim prilika za zaradu, malo kad se spominju oni drugi kvaliteti ove zemlje koji ju čine ugodnom za život.

Ljudi, priroda i klima

Ako imate prilike razgovarati s Hrvatima koji su u Irskoj već preko deset godina i pitati ih što je “ono nešto” što bi osobno izdvojili kao najljepše u Irskoj, velike su šanse da će odgovoriti da su to ljudi i njihov mentalitet, prekrasna priroda, kao i dobar društveni život.

Ono što mnoge iznenadi je koliko Irci znaju biti ugodni, ljubazni i ležerni u razgovoru. Pružit će vam sve potrebne informacije i pomoć bez ikakvih skrivenih namjera. Doslovno uvijek možete naći nekog za ugodan razgovor, bilo da ste u čekaonici, pubu ili na autobuskoj stanici. Ono što nas povezuje s Ircima je iznimna privrženost svojoj obitelji, prijateljima i zajednici, a to je ujedno i vrijednost oko koje je satkano društvo u Irskoj. Stoga nije čudo da se Hrvati lako mogu prilagoditi irskom mentalitetu i načinu življenja.

Osim ljudi, spomenimo i prirodna bogatstva ove otočne zemlje koju mnogu Hrvati nazivaju drugim domom. Irska je svjetski poznata po neokaljanoj ljepoti svojih obalnih područja, rijekama i jezerima, proplancima i gorjima, tako da uistinu nije teško shvatiti zašto s pravom nosi nadimak Zeleni Otok. Zapravo, oko 80 posto površine ove zemlje je prekriveno zelenilom, pa tako nikada nećete biti previše udaljeni od prirode.

S druge strane, klima u Irskoj je umjerena i blaga, nema snijega i niskih temperatura zimi, ali isto tako ljeta prolaze bez žega i vrućina. Vlaga je na visokim razinama, a naoblake i padaline su česte. Ovo je čista suprotnost klimi u Hrvatskoj i jedan je od najvećih kamena spoticanja prilikom navikavanja na život u Irskoj.

Statistika i brojke

Za razliku od Hrvatske, za Irsku sa sigurnošću možemo ustvrditi da ima prosječno mlado stanovništvo, oko 36 godina, koje je također mlađe od prosjeka Europske Unije koji iznosi 42. godina. Za ovo je zaslužan iznimno visok natalitet te pozitivan prirodni prirast stanovništva.

Očekivano, iz godine u godinu, broj imigranata je također u porastu.

Po pisanju Irish Mirror-a, prosječna tjedna plaća u Irskoj sada iznosi 735 Eura. Kao i svugdje, visina plaće u Irskoj ovisi o grani industrije u kojoj djelujete, a minimalna tjedna plaća u Irskoj iznosi približno 400 €. Pa tako, gledajući ove brojke i uspoređujući ih s hrvatskim prosjekom i realnošću, nije teško shvatiti zašto se mnogi odlučuju baš u Irskoj započeti novi život.