Kako izgleda posao u Švicarskoj

6065

posao u švicarskoj

Mnogi stranci – posebno oni visoko kvalificirani – uspješno se snalaze u Švicarskoj, jer gotovo polovicu svih izvršnih poslova u Švicarskoj ispunjavaju stranci. Švicarska je vrlo privlačno mjesto za dolazak i rad: prosječna švicarska plaća, uvjeti rada i švicarski standard života vrlo su visoki. Ali konkurencija za posao u Švicarskoj je žestoka i mogućnosti su ograničene za one koji dolaze izvan EU ili EFTA (Europska udruga slobodne trgovine), jer često postoje kvote za posao u Švicarskoj za strance, čak i za visoko kvalificirane, dobro osposobljene stručnjake. Međutim, u multikulturnoj Švicarskoj, jezik je često ključ za pronalaženje posla.

Posao u Švicarskoj

Švicarska ekonomija je veoma stabilna i švicarska stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u svijetu, stoji na 3.7 posto u siječnju 2017., s prosječnom nezaposlenošću obično nižom u švicarskom govornom području (3,1 posto) nego u francuskim i talijanskim govornim švicarskim kantonima (5 posto). Stranci čine gotovo polovicu onih koji su službeno nezaposleni. Pozitivno je da su plaće u Švicarskoj jedna od najviših u svijetu. Imate najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora, uz odličnu socijalnu pomoć. Međutim, tržište rada je malo, konkurencija za poslove je visoka i ako ste izvan EU-a, tada je za vas određen samo ograničeni broj menadžerskih, kvalificiranih i specijalističkih radnih mjesta.

Švicarska jeste mala zemlja, ali je zemlja s visokokvalificiranom radnom snagom i smatra se važnom industrijskom nacijom, pri čemu polovica svih švicarskih izvoznih prihoda dolazi iz mehaničkih/elektrotehničkih ​​i kemijskih sektora. Također je jedan od glavnih svjetskih financijskih centara. Zato postoje radna mjesta za kvalificirane radnike u inženjerstvu i tehnologiji, farmaceutici, savjetovanju, bankarstvu, osiguranju i IT-u, s velikom potražnjom za financijskim analitičarima, poslovnim analitičarima i analitičarima sustava. Inženjerstvo, primjerice, je grana industrije koja je uvijek u radničkom deficitu koji popunjava gotovo 40 posto inozemnih radnika.

Švicarska kultura upravljanja

Švicarci cijene poštovanje, štedljivost, toleranciju, točnost i osjećaj odgovornosti, a to se odražava i u njihovoj poslovnoj praksi, koja je obično formalna i konzervativna. Kultura unutar švicarske tvrtke može varirati ovisno o tome je li tvrtka u francuskoj, njemačkoj ili talijanskoj regiji Švicarske. Hijerarhija u pravilu ima tendenciju da bude vertikalna, pri čemu se odluke donose na vrhu. Tvrtke u francuskim i talijanskim područjima mogu biti opuštenije od njemačkih područja. Susreti su orijentirani na zadatke i prilično neosobni – rasprave su precizne, oprezne i mogu se činiti malo negativnima za neke. Švicarci se smatraju teškima, ali su veoma fer kada su pregovori u pitanju. Držite svoj posao i osobni život odvojeno – Švicarci ne vole miješati posao s užitkom.

Jezici potrebni za švicarske poslove

Švicarska ima tri glavna nacionalna jezika: njemački-švicarski je najčešće jezik s kojim ljudi razgovaraju, posebno u središtu i područjima na istoku; Francuski se govori na zapadu; te talijanski na jugu. Iako se često govori engleski na radnom mjestu, poznavanje tih drugih jezika pružit će vam prednost na švicarskom tržištu rada.