Kako do BSN broja u Nizozemskoj

3033

Prva i najvažnija stvar koja vam je potrebna za život i rad u Nizozemskoj je BSN broj (burgerservicenummer). Bez BSN broja ne možete dobiti posao, otvoriti račun u banci, prijaviti dijete u školu i još mnogo toga.

Pa kako do BSN broja?

Kako bi dobili BSN broj potrebna vam je adresa na kojoj ćete se registrirati. Mi smo to riješili tako da smo našli AirBnB apartman čija je vlasnica pristala registrirati nas na svojoj adresi. Nije bilo lako, poslali smo dosta poruka dok nismo dobili potvrdan odgovor, tako da budite uporni.
Papiri koje morate ponijeti na sastanak u općinu su kopija osobne iskaznice vlasnika stana te pismo s kojim vlasnik dopušta registraciju na toj adresi.
Ako vam AirBnB nije opcija, ima nekoliko long-stay hotela u Amsterdamu koji imaju mogućnost registriranja na njihovoj adresi.

Iz Hrvatske obavezno ponesite međunarodni rodni list za sve članove obitelji kao i međunarodni vjenčani list (ukoliko ste vjenčani). Oba dokumenta možete predignuti u svojoj općini, a potrebno vam je 20 kuna taksenih marki za jedan dokument. U Zagrebu dokumenti budu spremni za nekoliko minuta.


Sastanak za BSN broj se, ovisno o gradu u kojem ste registrirani, čeka neko vrijeme. Primjerice, u Amsterdamu smo bili naručeni tek za tri tjedna, a čuli smo priče i o dužim čekanjima.

Ono što je pozitivno – možete sastanak dogovoriti i dok ste još u Hrvatskoj. Trebate samo nazvati njihovu općinu (gemeente) i telefonski dogovorit sastanak za prvu registraciju. U nekim gradovima to je čak moguće obaviti i online.  Broj na koji možete nazvati u Amsterdamu je +31 20 624 1111.
Ukoliko morate registrirati i djecu, i oni moraju biti prisutni s vama na sastanku.

VAŽNO: Nemojte kasniti na sastanak, inače ćete morati opet čekati tjednima. Sastanak obično traje nekih 20-30 minuta, ovisno o brzini djelatnika, koji treba unijeti sve vaše podatke u sistem.

Još nešto: Ako u Nizozemskoj ostajete kraće od 4 mjeseca, također se možete registrirati, ali tad ćete dobiti RNI broj. Taj broj je zapravo isti kao BSN samo što znači da ste u Nizozemskoj samo privremeno. Ukoliko nakon ta četiri mjeseca odlučite ostati duže u Nizozemskoj, samo trebate doći u općinu s potrebnim papirima i tad će vas u sustavu prebaciti u stalne rezidente.

Slobodno se javite na mail info@posao-inozemstvo.com ako imate bilo kakva pitanja o dobivanju BSN broja.