Još jedna prepreka manje za strane radnike u Njemačkoj

894

Nije nepoznanica da Njemačkoj fali ogroman broj radnika, što je veliki problem za njemačko gospodarstvo koje zbog toga godišnje trpi gubitke od nekoliko desetina milijardi eura. To je nagnalo njemačku vladu da na snagu postavi novi zakon o imigraciji, koji može biti politički riskantan, kojim pokušavaju privući kvalitetne i kvalificirane radnike iz trećih država, uzimajući u obzir da radnici samo s područja Europske unije jednostavno ne mogu zadovoljiti iznimne potrebe ovog gigantskog europskog gospodarstva.

Ako je suditi po službenim podacima, Njemačka samo u ovom trenutku potražuje nevjerojatnih 1,2 milijuna radnika. Ekonomski institut (IW) iznosi procjene kako se otvorenih 440.000 radnih mjesta nikako ne mogu popuniti njemačkim radnicima te da ovaj ogromni nedostatak godišnje rezultira gospodarskim gubitkom od čak 30 milijardi eura.

Ovaj problem najvećim dijelom zahvata zdravstvo i industriju, ali ne treba zaboraviti i na male tvrtke i obrte koji također nisu u stanju popuniti svoja otvorena radna mjesta. Međutim, ovakva situacije je nanijela ozbiljnu štetu industrijskom jugu zemlje gdje je nezaposlenost na minornih 2%.

Iz svih ovih razloga, vlada Njemačke je javnosti predstavila plan zakona za koji se nadaju kako bi do kraja godine mogao stupiti na snagu i koji će konačno ukloniti najveću prepreku s kojoj se poslodavci suočavaju pri zapošljavanju.

Stvar je u tome da njemački poslodavci vrlo jednostavno mogu zaposliti fakultetski obrazovanog radnika iz inozemstva, međutim, vidno je teže isto napraviti za kvalificirane radnike koji imaju završenu srednju školu. A upravo je to vrsta radnika kakve njemačko gospodarstvo i industrija najviše potražuje.

U tom procesu, prvi problem na koji poslodavac nailazi je taj da se mora dokazati manjak ili nedostatak radnika s njemačkog tržišta koji bi bili su stanju popuniti to radno mjesto. Još jedan problem je što se dozvoljava zapošljavanje stranaca jedino u slučaju kada se njihovo stečeno zanimanje nalazi na državnom popisu deficitarnih zanimanja. Sudeći prema nacrtu zakona, ova dva velika ograničenja će s njegovim stupanjem na snagu bit će ukinuta.

Sve ovo će se reflektirati na činjenicu da manjak radnika nije izoliran samo na visoko-kvalificirane stručnjake, kao što je to ranije bio slučaj, nego se radi o mnogo širem problemu koji uključuje niz poslova za čije obavljanje nije potrebno fakultetsko obrazovanje.