Izbori 2015 – Dijaspora

2129

 

U hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u Njemačkoj prijavilo se čak 16.720 birača koji su podnijeli zahtjev za registriranjem za glasovanje na predstojećim parlamentarnim izborima 8. studenoga. Njihov broj bit će vjerojatno i veći nakon što stignu i registracije onih koji su ih poslali poštom.

Kako piše Fenix magazin, glasilo hrvatske dijaspore, riječ je o rekordnom broju prijavljenih glasača u Njemačkoj.

Najviše prijavljenih u Stuttgartu

Usporedbe radi, za dosad rekordni, drugi krug prošlih hrvatskih predsjedničkih izbora u Njemačkoj je bilo prijavljeno 11.488 birača. Prije toga, za predsjedničke izbore 2009. na birališta u Njemačkoj izišlo je 6.383 birača, što je u odnosu na ove izbore razlika od nevjerojatnih deset tisuća, piše Fenix magazin.

 

Najviše zahtjeva, njih 5.470, zaprimljeno je u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Stuttgartu, a slijede generalni konzulati u Münchenu (3.500), Frankfurtu (3.400) i Düsseldorfu (2.200). U Veleposlanstvu RH u Berlinu primljeno je 1.150 zahtjeva za registraciju, dok se u generalnom konzulatu u Hamburgu prijavilo oko tisuću glasača.

PRVA VRATA OTVARA AUSTRALIJA: Saborske zastupnike 8. studenog građani će birati u 48 država na 114 biračkih mjesta

Gužva kao u Tuđmanovo doba

Ovako velik broj prijavljenih za hrvatske parlamentarne izbore u Njemačkoj ne pamti se još od vremena predsjednika Tuđmana. Gužva na biralištima u Njemačkoj do sada je uvijek bila loš znak za vladajuće, ističe se u tekstu.

Na području Bosne i Hercegovine za izbore se registriralo nešto više od 22.000 hrvatskih državljana koji žive ili privremeno borave u toj zemlji, potvrdio je tajnik hrvatskog veleposlanstva u BiH i koordinator za provedbu izbora Pero Bilušić.

 

Prenosi : net.hr