Službeni podaci o iseljavanje iz Hrvatske – po županijama

2528

Neprestano se govori o tome kako veliki broj mladih i perspektivnih napušta Hrvatsku – a podaci se napuhuju i ispuhuju prema političkim potrebama. Govori se o desecima tisuća izbjeglih zbog teške situacije i nabacuje za medije vrlo atraktivnim brojkama. Nastojali smo doći do službenih podataka nadležnoga ministarstva, koje prikuplja odjave građana sa svojih prebivališta u RH. Ministarstvo unutarnjih poslova ustupilo nam je dio evidencije, koju vode vezano za zahtjeve za privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske od početka primjene novog Zakona o prebivalištu, krajem 2012. godine, a mi vam ih predstavljamo po policijskim upravama, odnosno županijama. Neki rezultati su prilično iznenađujući, a kada govorimo o odjavama mladih, policija nas uvjerava da situacija nije alarmantna te da su druge skupine spremnije na napuštanje zemlje.

 

karta-2

 

Postotak emigracije u stanovništvu odnosi se samo na 2014. godinu (INFOGRAFIKA: Lovro Krnić/Lupiga.Com)

Najveći broj iseljenika odjavilo je svoje boravište u policijskoj upravi nadležnoj za Grad Zagreb i okolicu, što je i logično s obzirom da na tom području živi četvrtina ukupnog broja stanovnika Hrvatske, točnije njih 1,1 milijun. Podatak koji više iznenađuje jest činjenica da je sljedeća na redu PU zadarska, nadležna za skoro sedam puta manji broj stanovnika – točnije, svega 170.000 prema popisu iz 2011. godine. To posebno čudi uzme li se u obzir njeno promoviranje u gospodarsko čudo u vrijeme HDZ-ove vlasti. Samo u prošloj godini 3,1 posto stanovništva županije otišlo je od kuće. Treba napomenuti da je Državni zavod za statiku izvijestio da, kada se govori o emigraciji iz Hrvatske, uglavnom se radi o osobama koje su odjavile prebivalište zbog odlaska u susjedne nam države Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
“U 2013. iz inozemstva se doselilo 49,0% hrvatskih državljana i 51,0% stranaca, a odselilo se 87,8% hrvatskih državljana i 11,7% stranaca (za 0,5% osoba državljanstvo je nepoznato). Od ukupnog broja doseljenih osoba u Republiku Hrvatsku, 47,2% osoba doselilo se iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja odseljenih osoba iz Republike Hrvatske, najviše osoba odselilo se u Bosnu i Hercegovinu (26,8%) te u Srbiju (26,2%)”, navode sredinom srpnja 2014. godine u priopćenju “Migracija stanovništva RH u 2013.”

Ako se pogledaju podaci za prošle dvije godine, po postotku iseljenog stanovništva najgore stoje Ličko-senjska (4,34), Zadarska (4,33) i Vukovarsko-srijemska (4,31), dok je na samom pragu iseljenja 4 posto stanovništva i Šibensko-kninska. S obzirom da su čak tri od četiri najugroženije županije primorske, očigledno je da turizam, bez industrije, nije u stanju riješiti egzistencijalne probleme domaćih ljudi. Ove brojke također mogu objasniti i dio smanjenja broja nezaposlenih, budući da je broj zaposlenih u Hrvatskoj na rekordnom dnu.

iseljavanje

Što ih je briga?

No, sljedeće je pitanje i koliko su realne ove MUP-ove brojke. Naime, prebivalište i boravište su vječna muka policije – građani se jednostavno ne osjećaju obveznim prijaviti gdje točno žive, ni pod prijetnjom sankcijama, čak ni kada se sele unutar Hrvatske što nije naročit birokratski problem. Da je to tako, provjerili smo jednostavnim upitom dviju osoba koje su otišle na rad u inozemstvo, točnije u Njemačku. Obje su nam odgovorile da nisu obavile taj mrski posao.

Preneseno s: www.lupiga.com