Idemo u Njemačku – Sve što trebate znati prije selidbe

3225

Njemačka je bila i ostala jedna od najatraktivnijih imigracijskih zemalja. Na internetu možete pronaći brojne informacije o Njemačkoj, no često se u svim tim informacijama teško snaći. Stoga mi donosimo kratak pregled onog najvažnijeg što trebate znati prije selidbe.

idemo u njemacku

Idemo u Njemačku!

Otvoreno tržište rada za Hrvate

Idemo u Njemačku? Od prošle je godine odlukom Njemačke savezne vlade i Hrvatska postala jedna od država koje mogu sudjelovati u radu i zapošljavanju u Njemačkoj bez ograničenja. Njemačko tržište rada i dalje dobro kotira, a Hrvati su samo jedna od nacija koja pokriva nedostatak radne snage. Od 1. srpnja 2015. godine i hrvatska poduzeća koja se bave građevinom, uređenjem interijera ili čišćenjem mogu slati svoje radnike na rad u Njemačku te nuditi svoje usluge u nabrojanim sektorima.

Sezonski ili stručni rad

I jedna i druga opcija je moguća, ovisno o tome za što ste se odlučili. I u jednom i u drugom slučaju osigurani ste u sustavu njemačkoga socijalnog osiguranja koje uključuje bolesničko, invalidsko te osiguranje od nesretnog slučaja na radu. Ako ste zainteresirani za sezonsko zaposlenje,možete popuniti obrazac prijave i dostaviti ga Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, područnom uredu prema mjestu prebivališta savjetniku zaduženom za zapošljavanje u inozemstvu. U daljnjem postupku selekcije kandidata, poslodavac u suradnji sa Zavodom odlučuje kome će od kandidata ponuditi ugovor.

Internetski portal Make it in Germany pokrenut je kako bi se olakšao prvi korak stručnjacima koji su zainteresirani za život i rad u Njemačkoj. Portal je nastao kao zajednička inicijativa Saveznog ministarstva gospodarstva i tehnologije, Saveznog ministarstva rada i socijalna pitanja te Savezne agencije za rad. Tu možete pronaći sve važne informacije o radu i životu u Njemačkoj te savjete i informacije o tome što Njemačka nudi zainteresiranim inozemnim stručnjacima i njihovim obiteljima, primjerice kod traženja posla ili preseljenja u Njemačku.

Boravak u Njemačkoj

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Hrvati kao građani Unije uživaju slobodu kretanja. To bi značilo da za ulazak u Njemačku više nije potrebna viza niti ikakav formalni dokument. Ako imate dobre kvalifikacije i barem osnovno znanje njemačkog jezika, imate dobre šanse i za zaposlenje. Istražite što je potrebno za priznavanje inozemnih kvalifikacija. Nakon što dobijete ugovor u radu, dobro ga pročitajte te tek nakon toga potpišite. Za sva pitanja na raspolaganju vam stoji Savjetovanje za odrasle doseljenike o pitanjima migracije (MBE, Migrationsberatung für erwachsene Zuwanderer), dok mladi do 27 godina informacije mogu dobiti u migracijskim službama za mlade (JMD, Jugendmigrationsdienste).

Ako još ne znate puno o Njemačkoj, ali govorite njemački jezik i željeli biste saznati nešto više, pogledajte video Dobro došli u Njemačku – zemlju za Vaše ideje.

Možda vas ovo potakne da se odvažite i jednostavno pokušate. Idemo u Njemačku!