Hrvatska zbog iseljavanja gubi 180 stanovnika dnevno

Posebno je zabrinjavajuće što oko 15 posto odseljenih u Njemačku čine djeca mlađa od 15 godina, što znači da su se iselile cijele hrvatske obitelji.

925

Podaci o registraciji građana s hrvatskim državljanstvom u uredima Njemačke, Austrije i Irske odaju porazne podatke za hrvatsku demografsku politiku. Naime, posljednjih pet godina, otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, odselilo se najmanje 250 tisuća Hrvata.
Prošle se godine u Njemačkoj prijavilo više od 56 tisuća hrvatskih građana, što je najviše u posljednjih desetak godina, dok je u Austriju i Irsku stiglo oko 10 tisuća Hrvata. Koliko je to velika brojka iseljenih Hrvata, govori podatak da je to jednak broj stanovnika koje su Vinkovci i Koprivnica zajedno imali 2011. godine.

U istom se periodu u Hrvatsku i doselio određeni broj stanovnika, a najviše iz Bosne i Hercegovine i Srbije. No sudeći prema brojkama, useljavanje u Hrvatsku je neusporedivo manje od iseljavanja. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je lani u Hrvatsku doselilo samo oko 14 tisuća osoba.
Odlazak cijelih obitelji
Posebno je zabrinjavajuće što oko 15 posto odseljenih u Njemačku čine djeca mlađa od 15 godina, što znači da su se iselile cijele hrvatske obitelji.
Odlasci cijelih obitelji otkrivaju i jedan od glavnih razloga iseljavanja: želju ljudi da svojim obiteljima pruže bolji i sigurniji život i bolju financijsku stabilnost. Napuštaju domovinu kako bi prehranili svoju obitelji i omogućili im pristojan standard, a ne zbog izdašnih socijalnih sustava, a to potvrđuje analiza iz 2015. godine koja pokazuje da u Njemačkoj jedva pet posto doseljenih Hrvata koristi bilo kakav oblik socijalne pomoći.
Na domaćem tržištu rada itekako su se osjetila ova kretanja radnosposobnog stanovništva. Poslodavci se žale kako ne mogu pronaći radnu snagu, unatoč tome što im nude dobre radne uvjete i povećanje plaće, ali zarada po satu u Hrvatskoj i dalje je neusporediva s onima u zapadnoeuropskim državama.
Izvor:
https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/svakog-dana-odlazi-180-hrvata/