Hrvati Žele Raditi u Inozemstvu, Ali Ne Žele se Potruditi Oko Toga

1685

 

Portal Moj Posao je na 300 ispitanika proveo anketu o tome koliko su građani spremni na selidbu radi posla i pod kojim uvjetima žele raditi u inozemstvu. Čak 98 posto ispitanika spremno je na preseljenje radi boljeg posla. 48 posto ispitanika je spremno na selidbu unutar Hrvatske i u inozemstvu, dok ih je 47 posto spremno na preseljenje isključivo u inozemstvo.

Istraživanje pokazuje da su na preseljenje podjednako spremni muškarci i žene.

Raditi u Inozemstvu

Raditi u inozemstvu više zanima zaposlene ispitanike. Na preseljenje isključivo u inozemstvo spremno je 49 posto zaposlenih i 47 posto nezaposlenih ispitanika, dok na preseljenje općenito je spremno 99 posto zaposlenih i 97 posto nezaposlenih ispitanika.

Ovisno o stručnoj spremni, na preseljenje općenito su spremniji ispitanici s visokom stručnom spremom – 64 posto ispitanika visoke stručne spreme spremno je na preseljenje bilo unutar Hrvatske ili u inozemstvo, dok je na isto spremno 41% ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Od ispitanika koji su spremni na preseljenje, njih trećina u mogućnosti je ‘spakirati kofere’ odmah, dok bi ih 44 posto moglo preseliti kroz mjesec dana. Tri mjeseca priprema potrebno je za 11 posto ispitanika, dok preostalim ispitanicima je potrebno više od tri mjeseca.

Na pitanje ‘Što vas je do sada sprječavalo da se preselite u inozemstvo radi posla?’ većina ispitanika odgovara da je prvenstveno riječ o financijskim (ne)mogućnostima, nepoznavanju stranih jezika ili obiteljskim obavezama.

Iako gaje veliku želju za raditi u inozemstvu, čak 59 posto ispitanika nije poslalo niti jednu prijavu za posao u inozemstvu. Trećina ispitanika je izvršila prijavu, ali još nije dobila povratnu informaciju, dok ih se 10% prijavilo i dobilo odgovor poslodavca.

Čak 46 posto ispitanika ne zna gdje treba tražiti informacije potrebne za zaposlenje van države, dok ih je tek 6% pronašlo sve potrebne informacije za raditi u inozemstvu.

Od informacija za raditi u inozemstvu, ispitanicima su najbitnije one vezane za životni standard, smještaj i uvjete preseljenja.

Više informacija o ovom istraživanju pronađite na portalu Moj Posao.