Grčka Ne Želi Produljenje Programa Pomoći

1523

Prenosimo tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji:

Sastanak ministara financija 19 zemalja članica eurozone posvećen spašavanju Grčke i njezinu budućem položaju u zajednici zemalja s jedinstvenom valutom završen je u ponedjeljak navečer bez rezultata, nakon što je Atena odbila produljenje financijske programa pomoći za koji je dobila rok do kraja ovoga tjedna da ga prihvati.

Grčki ministar financija Janis Varufakis odbio je sve kompromisne prijedloge euroskupine, a sa svoje strane nije iznio nikakve prijedloge kako dalje.

“Sljedeći korak mora poduzeti Grčka, a što se tiče kalendara preostaje još ovaj tjedan”, rekao je na konfernenciji za novinare predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, nakon što je prekinut sastanak, budući da je Grčka odbila tražiti produljenje programa pomoći, koji istječe 28. veljače.

Iz sadašnjeg programa Grčka bi trebala dobiti zadnju tranšu od 7,2 milijarde eura, ali uz uvjet novih proračunskih rezova, što je novoj Sirizinoj vladi neprihvatljivo. Bez tih sredstava Grčka bi se uskoro mogla naći u nemogućnosti da servisira svoje dugove, što može rezultirati i izlaskom iz eurozone.

Dijsselbloem je spomenuo mogućnost izvanrednog sastanka euroskupine u petak.

“Nastavak programa pomoći Grčkoj nema alternative. Nastavit ćemo dijalog ovoga tjedna”, rekao je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Vijest o neuspjehu prva je objavila grčka državna televizija u Ateni u vrijeme dok su se još vodili pregovori i moguće je da su zbog toga i prekinuti, navodi izvori u Vijeću EU-a.

Ministar Varufakis je na sastaku održao polusatni govor ali bez ijedne konkretne brojke, dodaju izvori.

Rok do petka

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je nakon sastanka u ponedjeljak kako je uvjeren da će se u sljedeća dva dana pronaći prava formulacija koja će omogućiti dogovor Grčke s partnerima u eurozoni.

“Ne sumnjam da će u sljedećih 48 sati Europa pronaći pravu formulaciju i ponuditi nam dokument kako bismo započeti s pravim poslom i sastavili novi ugovor za Grčku”, izjavio je Varufakis na konferenciji za novinare nakon što je neuspješno završio ključni sastanak euroskupine posvećen Grčkoj.

Uočljivo je da Varufakis izbjegava riječ program i koristi riječ ugovor.

Sadašnji program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače i vlada Aleksisa Ciprasa ne želi zatražiti njegovo produljenje. Njime je zadnja tranšu od 7,2 milijarde eura, ali uz uvjet novih proračunskih rezova, što je novoj Sirizinoj vladi neprihvatljivo. Sintagmom “prava formulacija” Varufakis je naznačio da bi njegovoj vladi možda bilo prihvaljivo produljenje programa, ali da se to tako ne zove.

Varufakis je istaknuo da eurozona od Grčke traži da “uspješno dovrši sadašnji program, a mi smo dobili izbore jer vjerujemo da se on ne može uspješno završiti”.

Rekao je da postojeći program financijske pomoći, koji nova ljevičarska vlada odbija produljiti, “nije uspio stabilizirati Grčku, stvorio je veliku humanitarnu krizu i učinio je reformiranje Grčke teškim”.

Varufakis je rekao da je odbio nacrt izjave koju je ponudio predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, kojeg je optužio da je povukao tekst koji je predložio povjerenik za ekonomska i finacijska pitanja Pierre Moscovici. Rekao da bi potpisao Moscovicijev tekst da mu je ponuđen.

Varufakis je rekao da je “Europa nedjeljiva i da svatko tko se igra s njezinom nedjeljivošću anti-Europljanin”.

Šef euroskupine, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem rekao je da Grčka ima vremena do petka da zatraži produljenje sadašnjeg programa pomoći.