Emigracija u Ameriku: Je li još uvijek moguća?

6582
Emigracija u Ameriku

Nezaposleni ste? Bezuspješno tražite posao već godinama? Stalno slušate o tome kako vam je ovaj prijatelj otišao u Njemačku, onaj u Švedsku, susjedin “mali” u Englesku, frizerkin brat u Irsku? Mislite li da je vrijeme da i vi ozbiljno razmislite o opciji emigracije i selidbe u potrazi za boljim životom? Ne brinite, mi smo tu da vam damo sve savjete i pomognemo, a danas na redu je emigracija u Ameriku.

Proveli smo istraživanje i saznali da li je još uvijek moguće doći do “svojih 5 minuta slave”, tj ostvariti svoj Američki san.

Otkad je Donald Trump sjeo u fotelju Bijele kuće kao predsjednik Američkih Sjedinjenih Država, emigracija u Ameriku postaje znatno teža, no ne i nemoguća.

Nedavne promjene u zakonima o useljeništvu otežale su legalno useljavanje u Sjedinjene Države, a u veljači 2018., useljeničke službe SAD-a uklonile su dio “Amerika je nacija useljenika” u potpunosti iz svoje poznate izjave. Iako je emigracija u SAD postao izazov, još uvijek postoje načini kako to možete učiniti.

Uvjeti emigracije u Ameriku

Donosimo par savjeta kako možete legalno emigrirati u ovu “obećanu zemlju”.

1. Udajom / Ženidbom

Ako ste se u ljubavnoj vezi s državljaninom Sjedinjenih Država i namjeravate se vjenčati – dobit ćete zelenu kartu. Prema US Citizen and Immigration Services, postoji nekoliko koraka koje treba poduzeti, uključujući i prikazivanje kopije potvrde o građanskom braku; fotografije iz putovnica od vas i vašeg supružnika te dokaz da ste vi ili suprug/a zakonski promijenili prezime. (izvor)

Udaja kao uvjet emigracije u Ameriku

Imajte na umu da zelena karta nije isto što i američko državljanstvo. Ostat ćete građanin svoje domovine, osim ako se ne prijavite za polaganje testa državljanstva.

2. Kroz neposrednu obitelj

Prema USCIS-u, ako imate člana uže obitelji koji je državljanin SAD-a, možete se legalno useliti u zemlju. Na primjer, ako ste supružnik američkog državljanina, neoženjeno dijete američkog državljanina mlađe od 21 godine; ili roditelj državljanina SAD-a (ako je državljanin SAD-a stariji od 21 godine), moći ćete se useliti.

Međutim, izuzimanja se primjenjuju i prvi put morate biti odobreni za “ulazak u SAD” putem postupka prijave.

3. Radna viza

Ako dolazite u Sjedinjene Američke Države raditi, to će vas kvalificirati da se legalno uselite – no samo ako vaš budući poslodavac podnese zahtjev USCIS-a. Uz zahtjev za radnu vizu bit će vam potrebna i odobrena molba. (izvor)

Radne vize razlikuju se po vremenu, tj. od ograničenog vremena do stalnog boravka. Pazite da budete svjesni svojih vremenskih ograničenja i ponovno se prijavite ili biste se mogli suočiti s deportacijom. Deportacije se svakodnevno događaju u SAD-u, pa ako planirate boraviti duže vremena nego što ste planirali, razmislite o tome da podnesete zahtjev da postanete njihov građanin kako biste izbjegli neugodne situacije i troškove.

4. Postanite stručnjak u svome poslu

Ako ste najbolji od najboljih, i možete to dokazati putem svoje tvrtke ili drugih organizacija kod kojih ste radili, moći ćete dobiti status stalnog američkog državljanina. (izvor)

Recimo Američki državljanin Albert Einstein koji je iz Njemačke; osnivač Googlea Sergey Brin koji je iz Moskve; Madeleine Albright, državna tajnica koja je iz Praga; te rock zvijezda Eddie Van Halen koji je rođen u Nizozemskoj. Svi su bili stručnjaci u svojim poslovima i zbog toga su dobili stalni boravak.

5. Investirajte u američko gospodarstvo

Ako ste strani investitor koji želi stvoriti dom za sebe i svoju obitelj u SAD-u, mogli biste učvrstiti svoje prebivalište ulaganjem u ekonomiju. (izvor)

Ulaganje u americko gospodarstvo

Za ulaganje od 500 USD u EB-5 regionalno središte odobreno od vlade, bit ćete na dobrom putu prema zelenoj karti, međutim, ne možete kontrolirati način upravljanja vašim novcem. No, s ulaganjem od milijun dolara će vam dati nadzor nad svim vašim sredstvima. Znamo da je to prosječnoj hrvatskoj obitelji nezamisliv novac i da ga imaju, sigurno ne bi razmišljali o emigraciji, no 500 američkih dolara nije velika investicija, a može vam otvoriti vrata i biti dugoročan plan ako želite svoju mirovinu zaraditi u Americi.

Također je odlična opcija za poduzetnike koji žele proširiti svoj posao u Ameriku. U oba slučaja morate se obvezati na petogodišnji ugovor i zaposliti 10 ili više američkih radnika na razdoblje od dvije godine. Nakon 18 mjeseci vi i vaša obitelj možete ući u SAD kao stanovnici, a nakon 2 godine možete se prijaviti za zelene karte. Nakon pet godina od datuma ulaska u SAD, novac vam se vraća.

6. Osvojite lutriju

Možda nije jedan od najkorisnijih savjeta, no ako ozbiljno tražite način da emigrirate u Sjedinjene Države, ovo je potencijalno jedan od načina. Svake godine, Program raznolikosti imigrantnih viza (Diversity Immigrant Visa Program (DV Program) daje do 50.000 viza onima koji se kvalificiraju. Dok je “izvlačenje” sasvim slučajno, zapisi uključuju pojedince koji su iz zemalja s niskim stopama doseljavanja u Sjedinjene Države. Sretno!