Doktori U Inozemstvu

2031

 

Doktori u inozemstvu

Lječnici u inozemstvo

 

Svaki šesti doktor želi otići iz zemlje, a dosad je otišlo čak 600 sestara, kažu sindikalisti.

Svaki šesti liječnik zaposlen u javnom sektoru, bilo u bolničkom liječenju ili u domovima zdravlja, ako već nije, uskoro će napustiti Republiku Hrvatsku, kaže todr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata. Njegove su brojke višestruko veće od onih koje prezentira Ministarstvo zdravlja.

– Najbolji pokazatelj je zapravo interes liječnika za odlazak na rad u inozemstvo, a interes pokazuju kroz uplate za dokumentaciju od Hrvatske liječnike komore koja im je potrebna za apliciranje. U ovom trenutku takav je interes pokazalo 1000 liječnika. Ne znači da će baš svi otići, ali sam ovaj čin kaže da ozbiljno razmišljaju o odlasku i oni koji to već nisu učinili – kaže dr. Babić.

U ovom trenutku u javnom sektoru radi manje od 6000 liječnika, dr. Babić kaže da oni jedva drže sustav iznad vode.- Bojim se da će uskoro sve potonuti. Tu je razlika između liječnika i sestara. Iako su oba zanimanja u deficitu, na tržištu ima nezaposlenih sestara, ali ih država neće zaposliti, a liječnika jednostavno – nema. Uz to im ne plaćaju dodatni rad i nameću neke norme s kojima ih još više demotiviraju za posao u Hrvatskoj – smatra dr. Babić, dodajući da će na kraju svega najveću cijenu državne nebrige platiti građani.

 Njegova kolegica Anica Prašnjak, sindikalistica medicinskih sestara, kaže da je značajan odljev i medicinskih sestara. Prema njezinim procjenama, do sada ih je otišlo 600.

– Žalosno je da smo ih školovali da bi njegovali građane u drugim državama. Sve dok jedna sestra skrbi za 20, 30 ili 40 pacijenata, to nije dobro. Ne želim širiti paniku, ali naši pacijenti nisu sigurni – kaže Prašnjak.

 

Prenosi Jutarnji list gdje možete pročitati cijeli članak.