Digitalni nomadi – i sve što ste trebate znati o njima!

400
Digitalni nomadi plaža kao ured

Trenutna situacija u svijetu prisilila je mnoge poslodavce na poslovne promjene i pronalazak novih načina za maksimalno zaštititi i sebe i djelatnike. Zbog tog razloga mnogi su zaposlenici počeli raditi iz svojih domova.

Zahvaljujući današnjoj tehnologiji za brojna radna mjesta to se pokazalo izuzetno jednostavno. Potreban je samo laptop i stabilna internetska veza.

Digitalni nomadi: putovati, raditi, živjeti

Mnogi „putoholičari“ već godinama tako rade. Putuju po cijelom svijetu (uglavnom birajući zemlje koje su povoljnije za život) i rade što vole i žele, bilo kad i bilo gdje. Takvu vrstu radnika nazivamo digitalnim nomadima.

Tko su zapravo digitalni nomadi?

Sam naziv digitalnih nomada poprilično je širok. Može označavati poslodavce koji imaju svoju tvrtku, ali uglavnom je riječ o slobodnjacima (freelancerima) koji rade za vlastite klijente ili za druge poslodavce. Za obavljanje rada služe se digitalnim tehnologijama te istodobno žive prilično lokacijski neovisan ili multilokalan život.

U prosjeku su digitalni nomadi mlađa populacija, koja većinom radi u IT industriji ili digitalnom marketingu. Za posao digitalnog nomada diploma je manje bitna, potrebniji su odlično znanje i vještine u uslugama koje nude.

Mnogi će reći da su digitalni nomadi jako hrabri i odlučni. Nije lako dati otkaz u firmi u kojoj imaš stalna primanja ili otići sam na neko nepoznato mjesto na kraju svijeta. Ali, to je njihov san. I oni ga žive.

Najčešća zanimanja digitalnih nomada

Mnogi poslodavci su prilagodili svoj posao udaljenom načinu rada. Naravno, ne može se u svakoj industriji raditi lokacijski neovisno, stoga ćemo nabrojati nekoliko zanimanja koja se pružaju kao idealno rješenje za digitalne nomade.

 • Programeri
 • Web dizajneri
 • Grafički dizajneri
 • Glazbenici
 • Fotografi
 • SEO stručnjaci
 • Copywriteri

Plaćanje poreza i vize za digitalne nomade

Svatko tko obavlja gospodarske djelatnosti u nekoj državi, podliježe i plaćanju poreza. Kako bi se digitalnim nomadima olakšao lokacijski neovisan rad, mnoge države su uvele radne dozvole i vize za digitalne nomade, tzv. nomadske vize.

Najčešće se takve vize izdaju na godinu dana te se toj državi plaća određeni porez. Na taj način digitalni nomadi mogu legalno poslovati.

Prva država koja je uvela vize za digitalne nomade, bila je Njemačka. Prema internatskom portal za digitalne nomade, Berlin je na prvoj listi najpopularnijih gradova za život, a slijede ga Bali, Sofia, Buenos Aires i Chiang Mai (Tajland).

Digitalni nomadi na Baliju

I Hrvatska se nada dospijeti na tu listu. Naime, Hrvatska je jedna od prvih država na svijetu koja je potpuno ukinula poreze na primitke od djelatnosti digitalnih nomada te se tako počela otvarati tome tržištu.

Troškovi života digitalnog nomada

Prije nego se odlučite za neku od svijetskih destinacija, informirajte se o troškovima života u pojedinoj državi. Postoje različite stranice preko kojih možete doći do bitnih informacija poput numbeis i Expatistan.

Vjerojatno su baš troškovi života bili glavni razlozi zašto je Tajland bio najpopularnija destinacija za digitalne nomade u 2021 godini.

Bitne stavke koje trebate uključiti u svoju potragu su:

 • Najam stana i režije  (u centru grada, kao i jeftinije opcije izvan centra)
 • Hosteli, hotelske sobe i druge privremene mogućnosti smještaja
 • Cijene hrane i pića u restoranima i bistroima
 • Cijene osnovnih namirnica
 • Cijene prijevoza (vlak, taksi, autobus, tramvaj…) te najam vozila poput bicikla, motora ili automobila
 • Cijene aktivnosti u slobodno vrijeme (izleti, posjete muzejima i drugo)
 • Vize, boravišne dozvole i ostala birokracija

Prednosti i nedostatci digitalnog nomadstva

Svaki posao ima svoje dobre i loše strane, pa tako i posao digitalnog nomada. Prije nego se netko odluči baviti ovakvim načinom poslovanja, bitno je biti svjestan svih prednosti i nedostataka koje ovaj posao nudi.

Prednosti

Sloboda i fleksibilnost

Financijska. Vremenska. Lokacijska. Radi se gotovo bilo kad i bilo gdje, u podne, ponoć, na Floridi ili u Zagrebu, sve su mogućnosti otvorene.

Mogućnost zarade

Mogućnost zarade ovisi o pojedincu i njegovom znanju. Posao može biti plaćen po satu ili po projektu, ovisno kako se dogovori s klijentima. Nema osjećaja potplaćenosti ili iskorištavanja, znači koliko radiš toliko i zaradiš.

Upoznavanje novih kultura i običaja

Digitalno nomadtsvo omogućuje upoznavanje različitih kultura i lokalnih običaja. Istraživanje prirodnih atrakcija, učenje novog jezika te druženje s velikim brojem različitih ljudi, mnogi digitalni nomadi ističu kao najveće prednosti svog rada.

Nedostatci

Na početku se ovaj posao činiti idealnim. Međutim, digitalni nomadi često naglašavaju da dođe trenutak u kojem se pojavi želja za predahom i odmorom, osnivanjem obitelji ili jednostavno želja za nečim novim.
Posao digitalnog nomada je gotovo nemoguće raditi cijeli životni vijek. Za mnoge je previše iscrpljujući i troši previše energije.

Neizvjesno je i koliko i kad ćeš pridobiti klijente za sebe. Također, loša internetska veza, druga vremenska zona ili krađa opreme, čine ovaj posao ponekad napornim i teškim.

Kako i gdje pronaći klijente?

Prije nego date otkaz i krenete na put, bilo bi dobro prvo pronaći nekoliko stalnih klijenata od kojih ćete moći plaćati sve nužne životne troškove.

Prijavite se na raznorazne portale za freelancere poput Upworka, Fiverra i drugih te tako stekniti prva iskustva i nadogradite svoja znanja.

Ovisno o tome što znate i nudite, pronađite relevantne stranice i Facebook grupe u kojima možete ponuditi svoje usluge. Budite kreativni i svakome klijentu pristupite individualno. Vjerujte, klijenti će znati jeste li poslali isti mail na 100 adresa ili ste stvarno detaljno analizirali njegove potrebe.

Onine prisutnost je jako bitna te pruža mnogobrojne mogućnosti prezentacije samog sebe i svog branda. Društvene mreže, web stranica, raznorazni video kanali, sve su to moguće vizit kartice. Odradite dobru promociju, svakodnevno se angažirajte i optimizirajte svoj sadržaj. Tako će vas klijenti pronaći i sami.

Koliko si spreman raditi, toliko ćeš i zaraditi

Sam posao može biti plaćen po satu ili po projektu. To ovisi o dogovorenom modelu s klijentom. Cijenu usluga određujete sami, prema profesiji te znanju i iskustvu kojeg imate. Na početku će to biti teže odrediti, jer će se uvijek naći netko tko će odraditi posao za manje novaca. No, s vremenom i stečenim iskustvom, cijene usluge će i porasti.

Zapadnjaci će u startu moći izdvojiti više novaca, dok ćete se negdje drugo morati dobro potruditi za svoj novac. No, najbitnije je da ne pristajete ispod svog minimuma.

Obujam posla također ovisi o vama. Na početku ćete vjerojatno prihvatiti svaki posao, no ubrzo ćete shvatiti da ne možete sve raditi te ćete morati neke poslove i odbiti.

Mnogi digitalni nomadi će se složiti, koliko si spreman raditi, toliko ćeš i zaraditi.