Croatia Airlines Kreće u Štrajk!

872

Zanimljiva odluka stiže od strane Organizacije radnika Croatia Airlinesa. U srcu sezone odlučili su da ipak kreću u štrajk i to od ponedjeljka, 9. srpnja u šest sati.

Razlog štrajka je neprihvaćanje sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora od strane uprave Croatia Airlinesa. Obustava rada se odnosi na sve dijelove i radne jedinice u okviru tvrtke Croatia Airlines, a štrajk bi se trebao trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

Što to točno traži Organizacija radnika Croatia Airlinesa?

Djelatnici traže više slobodnih dana godišnjeg odmora, manje prekovremenih sati, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće te zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonski. Također se traži i povećanje pilotskih plaća koje nisu povećavane zadnjih 18 godina.

Svi ti zahtjevi stajali bi tvrtku 32 milijuna kuna, na što Uprava nije pristala.

– Unatoč višemjesečnim nastojanjima Uprave Croatia Airlinesa da sa sindikatom ORCA pronađe obostrano prihvatljivo rješenje oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru realnih poslovnih mogućnosti, sindikat ORCA nije pokazao razumijevanje za trenutačnu situaciju kompanije i danas je najavio štrajk. Važno je naglasiti kako će štrajk značiti samo djelomični poremećaj prometa te da će Croatia Airlines nastojati većinu putnika prevesti svojim zrakoplovima prema redu letenja, a ostali dio unajmljenim zrakoplovima. Tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru – stoji u priopćenju Uprave na službenim internetskim stranicama Croatia Airlinesa.

Putnicima je za sve informacije na raspolaganju Kontakt centar (+385 1 6676 555 i 072 500 505), kao i ostala prodajna mjesta Croatia Airlinesa.