Besplatno školovanje u inozemstvu

1527

Šibenski studenti od iduće godine mogu na besplatno školovanje u inozemstvo

Kako prenosi Šibenski Portal, Veleučilište u Šibeniku nedavno se uključilo u dvije Ceepus mreže (Urban Innovations Network i Sustainable Energy Resources) koje omogućuju mobilnost studenata u partnerske zemlje.

Ova vijest se odnosi na akademsku godinu 2015./2016., a o broju studenata odlučivat će koordinator, što je u ovom slučaju Slovačka, odnosno fakultet iz Bratislave. Ovakva vrsta mobilnosti podrazumijeva da je školovanje besplatno, a student ima pravo na novčanu naknadu za troškove života (smještaj, hrana i džeparac).

– S obzirom da je Agencija za mobilnost i programe Europske Unije upoznata s našim interesom za program Ceepus, obavijestila je Veleučilište o slobodnim mjestima za mobilnost studenata na fakultetima u Sloveniji. Radi se o freemover mobilnostima što znači da se studenti prijavljuju sami uz, naravno, pomoć matične institucije. Naime, student treba prvo provjeriti koji to fakulteti nude programe slične onima na Veleučilištu. Sljedeći korak je stupanje u kontakt s tim fakultetom koji bi, ukoliko se slaže, trebao napisati „Letter of Acceptance“ – poručila je Ankica Arbutina, predsjednica Studentskog zbora VUŠ-a, te objasnila što sve studenti i samo Veleučilište trebaju napraviti kako bi student mogao besplatno se školovati u inozemstvu.

Naime, Veleučilište sa svoje strane treba izdati dva pisma preporuke za zainteresiranog studenta. Svakako je iznimno bitno napisati dobro motivacijsko pismo koje student prilaže prijavi. Prijavljujete se online, putem mrežne stranice CEEPUS-a (www.ceepus.info). Potrebna je registracija, a potom prijava za ulogu Mobility, koja omogućava prijavu mobilnosti (cjelokupni prijavni obrazac je online).

Za freemover prijavu potrebno je priložiti dodatnu dokumentaciju (gotovi obrasci već postoje na stranici CEEPUS-a):

1. Prihvatno pismo – Letter of Acceptance (za studente i doktorande)
2. 2 pisma preporuke  – Letter of Reccomandation matične institucije, samo za studente i doktorande

Svi zainteresirani studenti koji žele ostvariti mobilnost unutar mreže CEEPUS mogu se javiti ECTS koordinatorici mr. sc. Ivani Kardum Goleš, pred. na e-mail adresu: ikardum000@gmail.com

Više informacija o ovom pronađite na Šibenskom Portalu ili na stranicama veleučilišta.