Avantura života – život i rad u Grčkoj

3410

Većina naših sugrađana odlazi raditi na zapad ili sjever. No, ima i onih koji odlaze u suprotnom smjeru. Zadranin Marko odlučio je pokušati naći bolji život u Grčkoj.

Unatoč tome što Grčka prolazi kroz tešku krizu i neimaštinu, kaže nam Marko, to vas ne treba obeshrabriti ako pronađete relativno dobar posao. Specifična znanja, poput stranih jezika uvijek se traže.

život i rad u Grčkoj

Marko kaže kako su njegova primanja veća od grčkog prosjeka, a pogotovo od onoga što bi mogao zaraditi u Hrvatskoj: „ Plaća mi je na razini onoga koliko naši ljudi zarađuju u skladištima ili fizički radnici u Njemačkoj, ali su troškovi života u nekim stvarima, kao što je smještaj, puno niži.

Ovaj simpatičan dvadesetpetogodišnjak nastavlja kako za sada ne planira ostati „zauvijek“ u Grčkoj, ali je ovo jedinstvena prilika da se osamostali, ali i izgradi samog sebe kao osobu: „Kada ste zadnji puta upoznali osobu koja si može priuštiti da provede godinu dana u ovoj predivnoj zemlji prebogatoj povijesti i znamenitostima?“

O odnosu poslodavca prema njemu Marko ima samo riječi hvale; „Korektni su od prvog dana kada su odgovorili na moju molbu za zaposlenje preko interneta. Kupili su mi avionsku kartu za Atenu, dočekali me na aerodromu i platili dva tjedna dok se ne snađem. Radim u međunarodnog kompaniji s mladima iz praktički cijelog svijeta. Svi su korektni, kolegijalni, a među nama vlada timski duh.

život i rad u Grčkoj

O Grcima kaže kako su vrlo temperamentan mediteranski narod; „ Oni su kao Dalmatinci, samo stavite to na kvadrat“, s osmjehom na licu nam priča Marko. Vrlo lako se smiju, ljute, i onda ponovno smiju. Dosta su glasni, dolazak na vrijeme im nije jača strana, često su neorganizirani, ali su uvijek spremni pomoći. 

Slobodno vrijeme provodi uglavnom s ljudima s posla, s kojima ima dosta zajedničkih stvari; stranci su, ne znaju grčki, mladi su i željni obilaska grčkog glavnog grada, u kojem svaki kamenčić ima svoju povijest i temelj je naše zajedničke europske kulture. 

Ulice Atene zaista jesu prepune imigrantima i Grčka se nalazi u velikim problemima. Osjeti se frustracija običnih Grka koje prolaze kroz vrlo teška vremena. Razočarani su Europskom Unijom, Zapadom i zapadnim međunarodnim institucijama i bankama, no svejedno vole ljude i cijene turiste. Grčka je zemlja mora i planina, koje su u isto vrijeme njeno prokletstvo i spas“, analizira Marko. „Mnogo je Grka odselilo put Zapada zbog neperspektivnosti, ali postoje i niše na tržištu rada koje ostaju teško popunjive“, nadovezuje se Marko. „Da se odlučim na ostanak u Grkoj, svakako bih živio relativno stabilnih financija, iako bih vrlo teško ostvario ciljeve poput vlastitog stana, no to je nešto o čemu ne sanjaju niti naši imigranti u Irskoj, ili Njemačkoj. Druga je priča da sam liječnik ili licencirani informatičar, tada bi to bila realna mogućnost.

život i rad u Grčkoj

Prilikom dolaska mogao je birati ugovor na 6 mjeseci ili godinu dana, iako nakon isteka tog ugovora ne bi bilo problema da potpiše novi ugovor. Dobiva razne dodatke, pa se njegova plaća penje tisuću eura mjesečno, te mu to osigurava dosta više životni standard od onoga što bi ga po pričanjima očekivalo u Irskoj ili Njemačkoj da se odlučio ići istim putem kao mnogo njegove generacije.

Apsolutno mi je drago što sam se odlučio na ovaj životni potez unatoč skepsama prijatelja i obitelji, ali isto tako se namjeravam i vratiti kod kuće, pa onda razmisliti o sljedećem životnom koraku. Za sad tako stvari stoje, osim ako mi se neka osoba ne uplete u planove“, kroz smijeh završava svoju ispovijed naš simpatičan sugovornik.