Austrija još ne otvara vrata hrvatskim radnicima

1053

U ožujku 2018., vlada susjedne nam republike Austrije objavila je kako ima namjeru od Europske komisije tražiti da se do 2020. prolongira prijelazno razdoblje tijekom kojega hrvatski građani neće imati kompletno otvoren pristup tržištu rada ove zemlje.

Jedan od najvećih razloga za povlačenje ovoga poteza od strane austrijske vlade je veliki broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji.

“Već sada bilježimo iznimno velik broj hrvatskih građana u Austriji koji su nezaposleni, te upravo iz tog razloga nismo u mogućnosti prijevremeno Hrvatima otvoriti naše tržišta rada. Taj potez ne bi rezultirao akumulacijom novih stručnjaka i visokokvalificiranih radnika, nego bi se samo povećao broj nezaposlenih”, stoji u obrazloženju austrijske vlade.

U svojem obrazloženju također navode kako je već sada sa samo djelimično otvorenim tržištem rada za radnike iz Hrvatske, austrijskim poslodavcima vrlo lako zaposliti hrvatske radnike koji imaju jedno od 60 zanimanja koja se smatraju deficitarnima u Austriji. Vlada je također izjavila kako razmatra inicijaciju nekih dodatnih izuzetaka, na primjer, zapošljavanje sezonskih radnika u turizmu, ali isto tako i proširenje liste zanimanja koja su već sada izuzeta od ovih ograničenja.

Zemlje članice Europske unije imaju pravo ograničenja pristupa tržištu rada državljanima novih zemalja članica Unije na najviše sedam godina – što funkcionira po modelu dvije godine, plus tri godine, plus dvije.

Za razliku od Austrije koja će svoje tržište rada držati zatvorenim sve do 1. srpnja 2020., ministarstvo za rad i socijalnu politiku republike Slovenije je u petak, 29. lipnja 2018., potvrdilo da će državljani republike Hrvatske od početka srpnja biti izjednačeni s državljanima drugih članica EU, te da im tako neće biti potrebne radne dozvole za zapošljavanje.

Ako u obzir uzmemo trenutnu situaciju na tržište rada republike Slovenije, nisku razinu nezaposlenosti, kao i primjetan manjak radne snage, uistinu nije bilo potrebe da se prijelazni period ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada prolongira za još dvije dodatne godine.