9 stvari koje bi trebali napraviti u prvih tjedan dana boravka u Njemačkoj

1273

Selidba je stresan životni potez. Nitko nije ni sumnjao u suprotno. Možete misliti da ste isplainirali sve u sitne detalje i nešto nepredviđeno vas može izbaciti iz ritma. Njemačka je, zajedno s Irskom, jedna od dvije najpopularnije destinacije u kojoj Hrvati traže zaposlenje i stabilniji život. Pa pogledajmo stoga koji su to sve poželjni (pa čak i nužni) koraci koje trebate napraviti unutar prvoga tjedna vašega dolaska u Njemačku. Postoji nekoliko službenih stvari koje svakako morate odraditi što prije. Primjerice, određene registracije su obavezne, uključujući imigraciju i zdravstveno osiguranje

Obavezna registracija kod lokalnih vlasti

Svatko tko živi u Njemačkoj mora se registrirati (anmelden) svoju adresu na popisu stanovništva, kao i otpisati se (abmelden) u slučaju selidbe. Registrirajte se kod lokalnih vlasti na prvom mjestu, po zakonu morate to učiniti u roku od sedam dana nakon prelaska na vašu novu adresu. Ako živite u Rheinland-Pfaltz, morate se odmah prijaviti. Ako morate prikupiti ili podnijeti zahtjev za odobrenje boravka, možete se registrirati kada posjetite lokalnu upravu za strance (Ausländeramt), koja se obično nalazi u gradskoj vijećnici (Bezirksamt ili Rathaus).

Riješite financijska i bankarska pitanja

Ako ćete imati plaću zaposlenika ili  trebate platiti stanarinu, obično trebate znati kako otvoriti njemački bankovni račun – što je prije moguće. U današnjem svijetu digitalnog bankarstva također je moguće otvoriti bankovni račun online ili kontaktirati podružnicu prije dolaska. Ako ćete raditi i plaćati porez, onda morate dobiti i lohnsteuerkarte (porez na dohodak) iz svog lokalnog ureda za registraciju. Na njemu će imati vašeg steuernummer (porezni broj) i poreznu klasifikaciju.

Organizirajte svoje obvezno zdravstveno osiguranje

Njemačka ima izvrstan zdravstveni sustav, ali da bi ga mogli koristiti morate imati zdravstveno osiguranje.Vjerojatno ćete već imati nekakav oblik zdravstvenog osiguranja jer bez toga ne smijete ući u Njemačku, ali ako boravite duže, obvezni ste se prijaviti za državno zdravstveno osiguranje (gesetzlichehrankenkasse) ili privatno zdravstveno osiguranje, ili pogledajte možete li podnijeti zahtjev za izuzećem.

Također biste trebali imati na umu njemačke brojeve hitnih službi, koje su besplatne u Njemačkoj:

  • Policija: 110
  • Vatrogasci: 112
  • Hitna pomoć: 112
  • Liječnici izvan radnog vremena: 116, 117 (ako imate zdravstveno osiguranje).

Komunalije

Zabilježite stanja svih brojila čim se preselite. Ako vaš stanodavac ne brine o plinu, struji i vodi, morat ćete sami voditi računa o njima i prenijeti ih na svoje ime. Važno je napomenuti da je potrebno nekoliko tjedana da biste dobili zemni kabel i internetsku vezu, tako da pomaže učiniti to što je prije moguće, ili čak prije nego što se preselite.

Predstavite se svojim susjedima

Ako se osjećate hrabro, kucajte na vrata susjeda ili se trudite pozdraviti susjede kad ste vani. To je jedan od načina da brzo upoznate ljude, vježbate njemački jezik i otvorite svoje mogućnosti da upoznate nekoga s kim bi stvarno mogli kliknuti. Jezik će vam u početku djelovati kruto, pogotovo ako nemate praksu govora, ali vremenom ćete ući u “štos”.

Trgovina

Većina trgovina se zatvaraju nedjeljom, osim lokalnih pekarnica – i na tu temu, kušajte domaći kruh: postoji ih više od 300 sorti. Izvan termina možete kupiti osnovnu hranu iz trgovina na željezničkim postajama, benzinskim postajama i uličnim kioscima.

Kretanje

Skočite na tramvaj, autobus ili vlak. Kupnja dnevnog prolaza može biti zabavan način za novopridošle. Istražite grad iza prozora tramvaja ili isprobajte različite linije kako biste vidjeli gdje ste završili.

Upis na jezički ili integracijski tečaj

Ako želite saznati više o svakodnevnom životu i njemačkoj kulturi, politici i vrijednostima, ili pak želite poboljšati svoje vještine njemačkog jezika, možete se upisati na službeni tečaj integracije. Obično se sastoje od 600 sati nastave (za samo 1.20 Eura po satu) s tečajevima za određene grupe ljudi i besplatnog ispita na kraju. U nekim slučajevima možda ćete morati pohađati tečaj kao dio dozvole boravka.

Popijte pivo i uživajte u njemu

Nabavite si lokalno pivo i uživajte u roštilju u jednom od mnogih pivskih podruma, vinskih barova ili pivovarama. NJemačko pivo nosi poseban štih i važan je dio njemačke kulture. Njemačka se nalazi na trećem mjestu u svijetu s najboljim svjetskim pivnicama (s potrošnjom od oko 115 litara po osobi godišnje), a u Bavarskoj je weizenbier (pšenično pivo) čak dio tradicionalnog doručka.