82 posto ljudi razmišlja o odlasku u inozemstvo

2346

Portal posao.hr mjesec je dana (15. listopada do 15. studenog) na svojoj stranici provodio istraživanje na temu “Kako tražimo posao?”. U istraživanju je sudjelovalo 590 ispitanika, a rezultati su pokazali mnoge zanimljivosti. Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju su uglavnom nezaposleni i traže posao (51 posto), dok ih je 38 posto zaposleno, ali aktivno traži posao. U istraživanju je sudjelovalo više žena (75 posto) od muškaraca (25 posto).

Posao.hr infografika

Među najzanimljivijim rezultatima ovog istraživanja je to da je čak 40 posto ispitanika odgovorilo kako bi koristili čak i veze poput rođaka ili pollitičke stranke za pronalaženje radnog mjesta. Ipak, postoji i 20 posto ispitanika koji su rekli da nikada nisu koristili tu metodu i smatraju da ona nije u redu. Ovo isto istraživanje pokazalo je i da čak 38 posto ispitanika koji imaju posao, aktivno traže drugo radno mjesto te da 42 posto ispitanika traži posao manje od 6 mjeseci, ali nakon nekog vremena posustaju. Točnije, posao između 6 mjeseci i godinu dana posao traži 16 posto ispitanika, a do dvije godine posao traži 14 posto ispitanih.

Zanimljivo je kako i čak 82 posto ispitanika razmišlja o odlasku u inozemstvu, poručio je u svom priopćenju portal Posao.hr.

Za traženje posla, 31 posto ispitanika u ovom istraživanju odgovorilo je kako najviše koriste portale za traženje posla, dok 23 posto ispitanika posao najčešće traži putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosno njihove web stranice Burza rada. Zanimljivo je da je značajan udio ispitanika (17%) odabralo slanje otvorenih molbi kao najčešći način potrage za poslom, a čak 48% ispitanih potvrdilo je da je slalo otvorene molbe nekoliko puta, dok ih je 22% poslalo otvorene molbe samo kompanijama koje su im bile zanimljive. To je svakako pozitivan podatak koji pokazuje da ispitanici ne traže ‘samo posao’, već im je sve važnije da rade za poslodavca/kompaniju čije vrijednosti dijele. Ipak, tek je 8% ispitanika reklo da je trenutni/prijašnji posao pronašlo slanjem otvorene molbe.

Pogledajte i sami rezultate ovog istraživanja u zanimljivoj infografici.