20 stvari koje trebate znati prije nego odselite u Švedsku

1625

Pripremate se za odlazak u Švedsku?! Evo nekoliko društvenih normi koje su izrazito švedske – neke su prilično osnovne, a druge suptilnije.

1. Šveđani vole kavu

život u švedskoj

Šveđani jako uživaju u kavi. Njeguju tradiciju koja se zove fika – u kojoj se prijatelji, obitelj ili kolege sastaju na kavi ili čaju, često uz nešto slatko sa strane. Većina Šveđana će uživati barem jednu fika dnevno kao priliku za povezivanje.

2. Stanite u red!

Gdje god da došli, bilo porezni ured ili mesnica, čekat ćete u redu sa rednim brojem. Zato, vježbajte strpljenje!

3. Još niste naučili švedski?!

Velike su šanse da provedete dug period u Švedskoj a da ne naučite jezik. Šveđani su poznati kao narod koji jako dobro govori engleski i ako idete linijom lakšeg otpora, sporazumijevati se možete isključivo na engleskom. Ali prijavom na SFI (švedski jezik za imigrante) možete steći znanje jezika. SFI tečajevi se nude kroz program kontinuiranog obrazovanja odraslih u lokalnoj općini (kommunal vuxenutbildning ili komvux). Svakako, učenje švedskog može biti izazov ali vrijedan truda.

4. Neizostavni džem od bobičastog voća

U Švedskoj se džem od bobičastog voća naširoko koristi za razna jela – od mesnih okruglica i palačinki do raznih vrsta tijesta. Ali rijetko kad se jede na kruhu, bez obzira što je to jedan od najpoznatijih načina.

5. Hrana pakirana u tube

Ako odete do odjeljka u dućanu s hladnjacima, pronaći ćete  raznovrsnu hranu pakiranu u tube počevši od senfa, majoneze pa sve do kavijara.

6. Uloga očeva

Više nego igdje, vidjet ćete očeve kako guraju djecu u kolicima. Kada je riječ o ravnopravnosti spolova, Švedska je jedna od vodećih zemalja. Švedski parovi imaju pravo na 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta i to vrijeme može koristiti jedan od roditelja.

7.  Boravak na otvorenom

Bez obzira na hladnu zimu, kišu ili buru, čak i švedska vlada podupire uživanje na otvorenom dajući ljudima pravo na javni pristup – slobodno možete kampirati, brati bobice i gljive, kretati se privatnim zemljištem. Ali to pravo donosi i svoju odgovornost – poštivanje flore i faune, primjenjivanje na čelu „Ne uznemiravaj, ne uništi“. Iako je upisano u švedski sustav, više se primjenjuje kao običaj koji se kroz godine mijenjao i prihvaćao.

8. Mnoge tvrtke su zatvorene u srpnju

Nije neobično pronaći restorane i trgovine zatvorene čak cijeli mjesec, najčešće u srpnju, dok zaposlenici koriste godišnje odmore četiri do šest tjedana odmora.

9. Lagom

Lagom u prijevodu znači – dovoljno, umjereno. Postoji društveni kodeks ponašanja lagom što znači uklapanje u društvo bez ekstremnih pokazivanja emocija.

10. Melodiefestivalen

Upravo Melodifestivalen je nacionalni događaj na kojem se odlučuje predstavnik Švedske za pjesmu Eurovizije. Održava se od veljače do ožujka i veliki dio stanovništva sa uzbuđenjem iščekuje pobjednika, dok se u svibnju atmosfera zahuktaje dok se čeka pobjednik Eurovizije. A za sve one koji potonje ne prate, mogu uživati u Svjetskom prvenstvu hokeja na ledu.

11. IKEA

ikea švedska

Jako je malo trgovina u Švedskoj u kojoj možete istovremeno kupiti povoljni namještaj, pojesti fini obrok i popiti kavu. Osim navedenog, IKEA trgovine nude besplatne autobusne usluge do svojih trgovina i natrag.

12. Cipele ostavite pred vratima!

Ulazite li nekom u dom, primjetit ćete da se cipele skidaju. Neki to objašnjavaju jednostavnom činjenicom da Šveđani tijekom zime provode puno vremena na otvorenom i ne žele prljavštinu unositi unutar prostora. Neki pak kažu da je to znak poštivanja doma.

13. Zima u Švedskoj

Zime u Švedskoj su hladne i mračne. Zbog svog geografskog položaja, u nekim sjevernim dijelovima zemlje iznad Arktičkog kruga, dnevno bude samo tri sata sunčeve svjetlosti. Iako su zime grube i tamne, ljeti su dani ispunjeni svjetlosti i umjereno toplim temperaturama što čini Švedsku idealnim za posjetiti u periodu od svibnja do kolovoza.

14. Vrijeme je novac

Uvriježeno je da svačije vrijeme treba poštivati, bez obzira idete li na prijateljsku fiku ili intervju. U Švedskoj sve započinje na vrijeme i cijene točnost.

15. Kupovina alkohola

Alkoholna pića možete kupiti u restoranima i barovima, ali ako ista želite konzumirati u udobnosti vlastitoga doma, imate samo jednu legalnu mogučnost kupnje jačeg alkohola – i to u jednoj od 400-tinjak prodavaonica alkoholnih pića (Systembolaget).

16.  Stop bacanju plastike!

Trgovine prehrambenih proizvoda naplačuju plastične vrećice u nastojanju da što manje takvog otpada završi u prirodi i da se što više potiče recikliranje istog.

17. Dani za proslavu

U Švedskoj se slavi Božić, Uskrs, ljeto ali ništa manje nisu značajni i dani u kojima se slave namirnice: Shrove Tuesday (Fettisdagen), Dan vafli (Vaffekdaagen) koji se obilježava 25.ožujka i Dan rolica sa cimetom (Kanelbullens dag) a slavi se 4.listopada.

18. Voda je pitka

U Švedskoj je normalno i sigurno piti vodu iz slavine. Voda je čista i svježa.

19. Moda

Općenita svakodnevna moda je jednostavna, opuštena i ležerna. A nekako je taj isti koncept neprimjetno ušao u formalnija poslovna druženja. Osim ako ne prisustvujete sastanku sa stranim klijentom na visokoj poziciji, vrlo vjerojatno čete ugledati poslovne ljude u trapericama i majicama dugih rukava.

20. Obrazovanje i zdravstvo

Iako je švedski zdravstveni sustav uglavnom financiran od poreznih obveznika, nije sve potpuno besplatno. Za rutinski posjet liječniku, maksimalni iznos koji ćete možda platiti tijekom cijele godine je 1100 SEK (oko 750 kuna).

Sveučilišta u Švedskoj su besplatna za građane EU/EEA ili Švicarske, a od 2011. godine studentima iz drugih zemalja naplaćuje se studiranje na švedskim sveučilištima čije naknade variraju od 80.000 do 140.000 SEK po akademskoj godini.