11 zanimljivih činjenica o Njemačkoj

2147

Silom prilika, Njemačka polako postaje druga domovina Hrvata. Sigurni smo da ste i sami možda pomišljali na odlazak, ili pak znate nekoga tko je već otišao “trbuhom za kruhom” u Njemačku. Osim što danas pruža nadu i priliku Hrvatima za životom i radom u boljim i sigurnijim uvjetima, Njemačka je svakako jedna fascinantna zemlja, s razvijenom kulturom, povijesti i tradicijom. Primjerice, jeste li znali da je baš Njemačka izumila kalkulator? Ili da Berlin ima više mostova nego Venecija? Zanimljivosti je uistinu mnogo i pružit će vam bolji uvid u ovu prekrasnu zemlju.

1 – Njemačka je bila prva zemlja na svijetu koja je usvojila ljetno računanje vremena – DST, poznato i kao ljetno vrijeme. To se dogodilo 1916. usred Prvog svjetskog rata i stavljeno je praksu kako bi se očuvala energija.

2 – Glavni grad Njemačke – Berlina – ima više mostova od Venecije – Berlin ima 960 mostova i 59,8 četvornih kilometara vode koja se sastoji od jezera i oko 180 kilometara plovnih putova. U kombinaciji s Brandenburgom čini najveću europsku mrežu unutarnjih voda.

3 – Izbjegavanje zatvora nije zakonom kažnjivo u Njemačkoj – njemački zakon tvrdi da je osnovni ljudski instinkt da bude slobodan te stoga zatvorenici imaju pravo bijega iz zatvora. Izbjegli, ipak, rijetko ostaju nekažnjeni, jer su zatvorenici odgovorni ako prouzrokuju štetu na imovini ili nanesu tjelesnu štetu bilo kojoj osobi nakon njihovog izbivanja.

4 – Nije dopušteno ostati bez goriva na njemačkom Autobahnu – iako nije zabranjeno, vozačima je dopušteno samo zaustavljanje na legendarnoj autocesti. Vozači mogu biti kažnjeni a njihovevozačke dozvole mogu biti suspendirane na do šest mjeseci. Pješačenje ili trčanje na autocestama također je nezakonito i kažnjivo je novčanom kaznom u iznosu od oko 90 Eura.

5 – Njemačka ima zakonsku regulativu o tome kako bebe mogu biti imenovane – njemačke zakonodavne vlasti zabranjuju imena koja ne označavaju spol djeteta ili koriste obiteljsko ime kao ime. U 2014. godini najpopularnija imena djece su bila Sophie / Sofie za djevojčice i Maximilian za dječake.

6 – Fanta je nastala u Njemačkoj zbog Drugog svjetskog rata – zbog trgovinskog embarga koji je spriječio uvoz Coca-Cola sirupa u Njemačku, čelnik Coca-Cole u Njemačkoj je odlučio stvoriti domaći proizvod i plasirati ga na tržište pomoću raspoloživog ‘ostatka’ proizvoda poput, sirutke i jabučnog pšenice. To je drugi najstariji brand tvrtke Coca-Cola i njihovo drugo najpopularnije piće izvan Sjedinjenih Američkih Država.

7 – Visoko obrazovanje u Njemačkoj je besplatno čak i za međunarodne studente – školarine za sveučilišne diplome na javnim sveučilištima ukinute su 2014. godine zahvaljujući političarima koji su smatrali da je plaćanje visokog obrazovanja “društveno nepravedno”.

8 – U Njemačkoj se svake godine pojede više od 800 milijuna currywurst – currywurst je kobasica poslužena s pikantnim umakom i popularna je ulična hrana koja je postala kultni klasik u Njemačkoj. Oko 7 milijuna currywurst se pojede samo u Berlinu, gdje se čak nalazi muzej posvećen ovom iznimnom obroku.

9 – Njemačka je nekoć bila skupina malih kraljevstava, i kneževina – koja su 1871. godine ujedinjena kao Njemačko Carstvo (Deutsches Reich). Kasnije je postala Weimarska Republika, Treći Reich (nacionalsocijalizam), a 1949. godine nacija se podijelila na Istočnu Njemačku (Njemačka Demokratska Republika) i demokratsku zapadnu Njemačku (Savezna Republika Njemačka).

10 – Njemačka je ponekad spominjana kao “zemlja pjesnika i mislioca” – ili u originalu – “das land de dichter und denker”. Bach, Beethoven i Goethe bili su Nijemci, zajedno s skladateljima kao što su Händel, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner i R. Strauss. Neki od najvećih svjetskih njemačkih filozofa su Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche i Heidegger.

11 – Munchen je druga najpreciznija velika zračna luka u svijetu – iz kategorije velikih zračnih luka, samo je Tokio precizniji, navodi se u izvješću OAG.